Перечна, лимонна або японська м'ята завжди широко використовувалася в кулінарії та медицині. Насамперед завдяки активному компоненту ментолу.
Стародавні римляни маринували м'яту в оцті, а англійці використовували її в желе та джемах. Араби заварювали з нею чай і додавали м'яту до прохолодних напоїв.
З того часу її застосування у кулінарії дещо розширилось.
Тепер м’яту часто можна зустріти у багатьох рецептах приготування домашніх ковбас, фаршів з різного виду м'яса, паштетів - особливо з печінки згадується сушена м'ята. Вона допомагає поліпшити смак готового блюда, а в деяких випадках приглушити специфічний аромат якого - небудь напівфабрикату.
М'ятний соус прекрасно підійде до будь-якої м'ясної страви або страви з птиці.
Пироги і пиріжки, коржики, пряники - у випічці м'ята не менш популярна. Її додають для ароматизації тіста, в деяких країнах роблять м'ятний відвар, на якому тісто замішують.